Metallinjalostajat ry 40 vuotta

Juhlabanneri_1240px_06.png
Metallinjalostajat ry huolehtii siitä, että metallien jalostuksella on menestymisen edellytykset kansainvälisessä kilpailussa.

Metallinjalostajat ry perustettiin 7.3.1979. Metallinjalostusyritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla ja tuovat Suomeen vientituloja, joita ilman emme voi ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa. 

Metalleja tarvitaan myös ympäristösyistä. Tuuli- ja aurinkovoimaloissa käytetään erikoisterästä, suprajohtimissa kuparia, polttokennoissa platinaa ja aurinkopaneeleissa hopeaa. Harvinaisia maametalleja tarvitaan hiilidioksidin talteenottolaitoksiin (CCS), led-valoihin ja turbiineihin. Ruostumattoman ja erikoislujien hiiliterästen käyttö ajoneuvoissa vähentää ajoneuvon painoa ja energiankulutusta. Samalla ajoneuvon turvallisuus paranee ja päästöt pienenevät. Rakennuksissa teräs mahdollistaa entistä kestävämmät ja pitkäikäisemmät rakenteet. Metalleja voidaan kierrättää loputtomasti. Teräs ja kupari ovat maailman kierrätetyimpiä materiaaleja.

EU:n terästeollisuus on pienentänyt hiilidioksidipäästöjään 50 prosentilla reilussa 50 vuodessa. Työ päästöjen vähentämiseksi jatkuu sekä käytännössä että useissa eri tutkimusprojekteissa. Innovaatioiden kehittäminen on yrityksille riskialtista. Tämän vuoksi myös poliittisten päätösten tulee edistää tutkimusta ja tuotekehitystä.

Metallituotteiden markkinat ovat globaalit. Tasapuolinen toimintaympäristö verrattuna pääkilpailijoihin on kestävän tulevaisuuden perusta. Maailman vähäpäästöisimmille pohjoismaisille yrityksille tulee jatkossakin taata riittävät päästöoikeudet. Lisäksi sähkön lisähinnan kompensaation tulee sisältyä ilmastopolitiikan keinovalikoimaan.

Tältä sivulta löydät tarinoita metallinjalostuksesta: ihmisistä, yrityksistä, työstä ja innovaatioista, jotka kaikki kannattelevat hyvinvointiamme ja rakentavat kestävää tulevaisuutta.

 

Bolidenin visiona on olla maailman ilmastoystävällisin ja arvostetuin metallien tuottaja

Bolidenilla olemme alamme johtoasemassa kestävän kehityksen mukaisessa metallien tuotannossa, malminetsinnästä aina metallien kierrätykseen asti – tuotamme metalleja, jotka ovat välttämättömiä yhteiskunnan kehittämiseksi tulevia sukupolvia varten. Menestyksemme perustuu henkilöstömme kykyyn ratkoa alan hankalimpiakin haasteita sekä heidän haluunsa tehdä jatkuvaa kehitystyötä. Tähtäämme tulevaisuuteen uudistetuilla arvoilla, missiolla ja visiolla, jotka ohjaavat meitä kohti yhä ilmastoystävällisempää metallintuotantoa.

 

Pitkäjänteistä työtä ympäristön hyväksi

Outokumpu oli edelläkävijä jo 50 vuotta sitten perustaessaan työryhmän ympäristöasioiden edistämiseksi. Yksi osa pitkäjänteistä työtä oli vuonna 1975 julkaistu yhtiön ensimmäinen ympäristöraportti (kuva). Uusimman vastuullisuusraportin löydät täältä

 

Asiakastarina: Hyundai Motor

Kun Hyundai Motor ryhtyi käyttämään tavallisen teräksen sijasta SSAB:n Hardox®-kulutusterästä erikoiskuorma-autojensa betonimyllyjen valmistuksessa, tuotteiden kysyntä lähti jyrkkään kasvuun. Hyundain asiakkaiden pitkän aikavälin kustannukset pienenivät, sillä betonimyllyn käyttöikä yli kaksinkertaistui.

 

Outokummun perhepäivä 2018

Kihelmöivää jännitystä ja iloisia kasvoja – sadat vieraat näkivät ja kokivat, kuinka hehkuva aihio muuntuu valtavassa kuumuudessa teräsnauhaksi, kun Outokumpu juhlisti ferrokromituotannon 50-vuotista taivalta työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä kanssa. Juhla kokosi 3 750 ihmistä ainutlaatuiselle tutustumiskäynnille Tornion tehtaille ja Kemin kaivokselle. Samalla läheiset saivat rautaisannoksen turvallisuusajattelustamme, ruostumattoman teräksen ja ferrokromin valmistuksesta sekä tarjoamistamme työmahdollisuuksista.

Kemin kaivos. Kuva: Outokumpu

 

Hybrit

SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin HYBRIT-hankkeen tavoitteena on mullistaa teräksenvalmistus. Hankkeessa rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa perinteisesti käytetty koksi korvataan vedyllä. Lopputulos on ainutlaatuinen: maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka, jonka hiilijalanjälki on käytännössä olematon. Tavoitteena on, että fossiilivapaa teräksenvalmistusprosessi on valmis vuoteen 2035 mennessä. HYBRIT mahdollistaa Suomen CO2-päästöjen vähentämisen 7 prosentilla ja Ruotsin 10 prosentilla.

 

Materiaalitekniikan diplomi-insinööri Outotecilla metallurgina

Digitalisointi ja kierrätys teknologiaratkaisujen ajureina: Materiaalitekniikan DI Topi Tirronen on Outotecilla kehittämässä ympäristöystävällisiä ja turvallisia teknologioita värimetallien sulatusprosesseihin. 

 

Kesätyö Ovakolla johdatti Johannan metallien maailmaan

Materiaalitekniikan DI Johanna Haapasalmi kiinnostui kesätöissä metalleista ja teräksen valmistuksesta. Nyt hän on Ovakon Imatran terästehtaalla tuotepäällikkönä vaikuttamassa yhden maailman tärkeimmän materiaalin, teräksen, valmistukseen.

 

Reflections on stainless steel -video

Ruostumaton teräs on ainutlaatuinen materiaali, jonka hygieenisyys, kestävyys, pitkäikäisyys ja kierrätettävyys ovat vertaansa vailla. Outokumpu työskentelee yhdessä asiakkaidensa kanssa kohti maailmaa, joka kestää ikuisesti. Katso videolta, kuinka ruostumaton teräs voi olla ratkaisu, joka vähentää tärkeän luonnonvaran eli veden kulutusta.

 

SSAB EcoUpgraded

SSAB päivittää jatkuvasti yhdessä asiakkaidensa kanssa eri sovelluksissa käytettäviä materiaaleja ja muotoilua uudempiin. Erikoislujaan teräkseen vaihtamisen etuja ovat esimerkiksi tuotteiden kevyempi paino, parempi polttoainetehokkuus ja pidempi käyttöikä. Kaikki nämä ovat keskeisiä tekijöitä tuotteiden hiilijalanjäljen pienentämisessä.

 

Ovakon erikoisteräkset syntyvät kierrätysteräksestä

Ovako on Pohjoismaiden suurimpia romunkierrättäjiä. Muun muassa käytöstä poistetut teräksiset autonosat, putkenpätkät ja polkupyörät ovat raaka-ainetta erikoisteräksille, jotka tarjoavat Ovakon asiakkaille rajattomia mahdollisuuksia. Ja kun terästuotteet tulevat käyttöikänsä päähän, Ovako luo niistä taas uusia erikoisteräksiä – energiatehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

 

Outotec – for the 8 billion

Kokonaan Outotecin henkilökunnan kuvaama video on kokoelma hetkistä ympäri maailmaa – outoteciläisistä ja yrityksen vaikutuksista nykyelämään ja yhteiskuntaan.

 

Kemiantekniikan DI Henna tutkii ja kehittää nikkelin jalostusprosessia Nornickel Harjavallassa

Henna työskentelee tutkimus ja kehitys -osastolla tutkimusinsinöörinä, jossa hänen työnsä on prosessi- ja tuotekehitystä. "Tutkimus ja kehitys on sitä, että halutaan tehdä asioita paremmin ja halutaan kehittää meidän omaa toimintaa. Prosessikehityksen tavoitteena on saada meidän prosessit toimimaan taloudellisemmin ja ympäristöystävällisemmin", Henna kertoo.

 

Digitaalisten ratkaisujen etsijä

Outokummun Tornion tehtaasta tulee toimialansa digitalisoiduin ja kustannustehokkain tuotantolaitos vuonna 2020. Tornion tutkimuskeskuksessa työskentelevä digitalisaation tutkimuspäällikkö Juha-Matti Pesonen vastaa siitä, että yhtiön prosessit pysyvät ajassa mukana: ”Parasta työssäni ovat laajat verkostot ja se, että pystyn toimimaan laaja-alaisesti erilaisten kaikille uusien asioiden parissa.”

 

SSAB:n SmartSteel

SmartSteel-palvelussa teräs voidaan tunnistaa digitaalisesti, joten mihin tahansa teräskappaleeseen liittyvät tiedot ja ohjeet ovat aina saatavilla riippumatta siitä, missä tuotetta käsitellään. Näin jokainen tuotantoketjun osa voi hyödyntää ja täydentää tietoja. Tuote merkitään tehtaalla ja tiedot ladataan pilvipalveluun. Asiakkaat voivat käyttää palvelua tuotteiden tunnistamiseen, materiaalien ominaisuuksien tarkastelemiseen, ainestodistusten lataamiseen ja palautteen antamiseen.

 

Nikkelijalostuksen maailmanluokan asiantuntija

Nornickel Harjavalta on merkittävä ja monipuolinen nikkelimetallien ja –kemikaalien jalostaja. Laadukkaat ja monipuoliset nikkelituotteet valmistetaan vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Tuotteemme auttavat tekemään teknologisesta edistyksestä ja kehityksestä totta. Toimintamme kulmakivenä on arvomaailmamme, joka ohjaa liiketoimintaa ja henkilöstön työskentelyä.

 

Mistä Outokumpu on tehty?

Outokumpu on ruostumatonta terästä, josta syntyy kestävää kauneutta ja hyötyä. Ruostumattoman teräksen keksijänä velvollisuutemme on jatkaa sen kehittämistä edelleen.

 

Sustainability Expedition

SSAB:n kestävän kehityksen tutkimusmatka tähtää ilmastonmuutoksen torjumiseen ja kestävämmän tulevaisuuden takaamiseen. Tämä tarkoittaa muutakin kuin kauniita sanoja – johtamista, innovointia ja konkreettisia toimenpiteitä. Vastuullisena yrityksenä myös oman toimintamme on oltava vastuullista, ja meidän on autettava asiakkaitamme saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteensa.