non-carbon steel
Uutinen

Terästeollisuus Glasgow’n COP26-ilmastoneuvottelujen agendalla 

Terästeollisuus on keskeisessä osassa Glasgow’ssa parhaillaan menossa olevassa YK:n 26. ilmastokokouksessa. 

Ilmastokokouksen läpimurtosuunnitelman, Glasgow Breakthrough Agendan mukaan puhtaista teknologioista on tarkoitus tehdä edullisempia kaikkialla maailmassa. Myös terästeollisuudella on osansa suunnitelmassa. 

Teräksen tavoiteltavana läpimurtona pidetään sitä, että vuonna 2030 lähes nollapäästöinen teräs on suosituin vaihtoehto globaaleilla markkinoilla. Sen käyttö ja tuotanto ovat vakiintuneet ja kasvavat kaikilla alueilla.

Yhteensä 26 maata, Suomi mukaan lukien, ovat sitoutuneet suunnitelmaan teräksen päästöjen vähentämiseksi. Maailman suurin teräksen tuottajamaa Kiina ei ole mukana. 

Edistymistä mitataan muun muassa seuraamalla lähes päästöttömien terästehtaiden määrää ja tuotantokapasiteettia sekä investointeja hiilettömien terästeknologioiden tutkimukseen, kehittämiseen, demonstrointiin ja käyttöönottoon. Lisäksi seurataan lähes päästöttömän teräksen ja teknologioiden hintaa ja saatavuutta.

Suomen terästeollisuuden osalta suurin päästövähennys saavutetaan, kun SSAB:n vetypelkistykseen perustuva teräsvalmistusprosessi otetaan kaupalliseen tuotantoon 2030-luvulla. 

Kansainvälisesti teräksen päästöjä pyritään vähentämään useissa hankkeissa ja tutkimusprojekteissa. Esimerkiksi Mission Possible –kumppanuuden kautta terästeollisuus pyrkii nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä.

Terästeollisuuden päästövähennyshankkeita edistää myös ResponsibleSteel, joka on kansainvälinen, usean sidosryhmän järjestö, jonka missiona on maksimoida teräksen vaikutus kestävän yhteiskunnan syntyyn.

 

Kuva: yasin hm / Unsplash